Friday, September 27, 2013

Tutorial banyak gambar dalam sekeping gambar


                                                               ************************
Jom Tutorial...

Mula mula korang Open Adobe Photoshop korang dan korang open lak file gambar yang korang nak..


Lepas tu korang klik lak kat File > New ...pastu akan kuar pop up macam kat bawah nie..Pasti kan Background yang korang gunakan Transparents k.. Size tu korang bleh ekot size yang Wan slalu gunakan 640 x 480..Klik ok..


Pastu klik ok...korang akan tengok lak satu layer cam kat bawah nie muncul.. dan lepas tu korang klik lak kat anak panah tu...dan korang kene pastikan dekat anak panah A tu,pastikan kotak tu berwarna putih..untuk dapatkan frame yang bewarna putih...


Lepas tu korang klik je kat layer yang korang wat tadi...So korang akan dapat macam kat bawah nie...Lepas tu korang klik lak kat anak panah yang kat bawah nie ...untuk korang potong kotak Frame nie


Korang klik mouse korang kat Frame putih tu...Wat kan satu kotak Frame dalam Layer putih korang tu.Contoh kat bawah nie k.


Law dah selesai and dah dapat hasil yang macam kat atas nie..korang tekan keyboard korang CTRL+X serentak untuk potong ruangan tu..So akan jadi cam kat bawah nie..


Lepas tu korang Tekan lak CTRL+A kat Frame tu ..And korang tekan lagi CTRL+X Untuk Salin Frame tu..Lepas tu korang klik pada gambar yang korang nak guna tu..tekan lak CTRL+V untuk paste kat gambar yang korang nak tu..So akan jadi cam kat bawah nie


Lepas tu korang Adjust Size Frame tu...korang klik kotak yang kat bahagian Tool korang tu..contoh cam kat bawah..

Lepas tu korang klik kanan kat Frame korang tu ..klik Free Transfrom untuk kecilkan Frame korang.. Law korang nak ubah Frame korang dari tegak ke bentuk len korang klik kanan dan klik Distort


So korang bleh wat Frame korang macam kat gambar bawah nie..Macam kepingan gambar tu melayang kan..Untuk tambah Frame..Korang Tekan je kat Keyboard korang CTRL+V..

Dan pastikan korang padam frame korang yang bertimpa tu..Untuk padamkan Frame tu korang klik je Eraser..contoh cam kat anak panah tu k..Korang mesti taw kedudukan Layer Frame korang..tengok kat anak panah yang ade kotak tu..korang klik mane mane layer tu..dan Try padam ..kat Kotak Frame korang..Try and error


Law korang dah padam..Korang akan dapat hasil yang menarik


Law korang nak Hitamkan kat luar Frame tu lak..Korang klik kat gambar sebenar korang lak..Contoh kat bawah


Lepas tu korang ekot Tutorial kat sini...


Selamat Mencuba..
***********************************************
credit and thanx to wan.

nie hasil yang aku buat.


jangan ditanya kenapa petak2 tue sedikit sangat. xnak nampak crowded sangat. padahallll... memang baru menjadi ini tutorial photoshop. xtau la kali ke berapa. tapi memang mencabar kesabaran betul.

kenapa?

sebab gambar menjadi camnie. macam kat bawah nie.


gambar yang sepatutnya aku copy, dah menjadi sebegini putih. tersalah step, terus menjadi cenggini.

so, kepada sesapa yang terjadi seperti aku tue. jangan gelabah xhengat dunia yer. cool bebeh. *walaupun rasa macam nak hentak lappy kat katil berkali2.*

just buat macam nie.


korang kena klik kat 'rectangular marquee tool' ataupun yang aku bulatkan dengan kuning tue.
ikut suka korang la nak yang mana dipotong. nanti hasil dia akan menjadi seperti di bawah.


see. nampak itu kejayaan? cuba, cuba dan cuba lagi. jangan pening2 kepala, k.

cuma kena ingat formula nie jer.

CTRL+X - untuk potong gambar tue. ia akan mengikut arah yang korang lorekkan guna 'rectangular marquee tool'. kalau nak perkataan senang, yang korang 'crop'kan.

CTRL+A - untuk select frame yang korang nak.

CTRL+C - untuk copy frame yang telah dipilih tadi.

CTRL+V - untuk paste apa yang korang copy tadi.

p/s : kalau korang fasih yang nie, korang boleh appy tutorial nie untuk edit banyak2 gambar dalam satu gambar sepertimana blogger2 lain buat. :)

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.