Monday, September 2, 2013

tutorial border

nie aku copy-paste dr blog ceera... jom le kite sesama hapgrade kan kite punyer blog.... baru ler meriah skit alam blog nie... kutuk2 yillek k.... borak2 yezzzzaaa... *angguk2 kepala mcm headspin*

******************************************************
Ini adalah tutorial border yang korang nanti2kan.. sebenarnya aku taknak kongsi tutorial nie, hahaha.. sebab konon2 taknak kasik sama la blog korang dengan blog aku. Tapi dah ramai nau tanya, takpela.. aku bagitau jugak la.. *ada hati nak kedekut ilmu, wakakaka..

Sila copy coding di bawah ini..



#Profile1 {
padding: 0 5px 0 5px;
background: #ffffff; <----- bcground="" buleh="" color="" font="" ko="" lain..="" putih="" tukar="">
border: solid #000000 1px;
}


#HTML1, #Profile1, #HTML2, #Text2, #Text1, #HTML3, #LinkList8, #BlogList1, #HTML4, #LinkList2, #LinkList3, #LinkList4, #LinkList6, #LinkList5, #BlogList2, #LinkList1, #BlogArchive1, #HTML7, #HTML6, #Label1, #Text4, #TextList1, #TextList2, #HTML10, #LinkList7, #BloggerButton1, #HTML15 {
padding: 0 5px 0 5px;
border: solid #38B63C 3px; <---- aku="" border="" color="" font="" ijau..="" ini="" nye="" plak="">
background: #ffffff;


}

Pastu ko pergi ke edit html bahagian layout... ko pastekan coding2 ni kat belah coding2 sidebar wrapper atau left sidebar wrapper.. itu pun selepas } ye...

Dah paste, ko save...

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiii mau diingatkan.. camne nak cakap eh... aku harap ko paham la apa yang aku dok explain nie..

Ok, tiap kali ko add a gadget.. tak kira la, linklist ke.. text ke, link ke.. cuba ko cek balik pas ko add tu dekat dalam edit html. Ko scroll sampai ke bawah. If ko masukkan text la contoh. Ko tengok itu text yang keberapa ko masukkan... kalau text yang ke 10, dia akan bagitau text10..

Lepas tu ko kena pergi balik kat coding yang ko pastekan tu.. masukkan kan #text10 diantara coding2 yang ada disitu.. ada paham??

If ko taknak gadget tu ada border.. maknanya ko buang la #text10 yang ada situ..

Ok itu saja pembelajaran untuk border..

**********************************************

credit and thanx to ceera...

nie plak jenis2 border yg ader. <----- bwh="" ceera...="" copy-paste="" dari="" jenis="" ko="" la="" n3="" nie="" nmpk="" p="" pn="" scroll="" smpai="" yer...="">
malas punyer orang nk wat revision kt tenet... satu hal plak nk cari sgala bagai... dh ader keje senang, yg ko nk susahkn diri cari lagi tue pasai aper.. <---------- aku="" jer.="" nie="" notetomyself="" p="" utk="">
acikkkk sila la ko rajinkn diri menggeledah sgala web2 yg ko dh sebut tue. adik rajin malas nau nk cari utk ko...
acik aku nie, mmg suka geledah2 web sgala alah yg ader tue... yer nk cari harga kereta pun cari kat web bagai. dh ader yg terang2 kt sbelah com, lagi mau cari kt internet. lepas tue susah kn aku plak, kena contact kedai tue tanya harga sebeno n betui ke idok harga kt tenet tue. almaklum jer la, ader kedai tue yg x apdet yer punyer rege..
jalan paling senang, aku p jer kt publish car mana2 n tengok brochure diaorang. klu rasa berkenan, aku tanya detail. xberkenan? blah jer la.

ader la skali tue, aku sound acik. sbb yer duk lepak2 kt sofa n aku kena lekatkn bontot aku kat krusi coz lappy yer xleh gerak2 sbb dah siap2 kunci ngan meja skali. yer ikat slepas pristiwa kna hempuk ngan susu nana (ank along), yer kot nama nana, aku pn dh luper.. smpaikn keyboard tue kna tuko lain, dah xleh guna.
power la ko punyer susu nana, leh wat keyboard paksu ko hancusssss. ke susu ko ader acid? bahaya nie, bahaya.  :0(

aku : acik nie kan. nama nyer teknican, klu bab keje umah, asik sruh adik jer.. lepas nie, adik xmau lagi dh kol mane2 kedai tanya harga kete, acik wat sndiri. acik sedap2 landing sofa, adik gak kena landing sofa keras nie... bla bla bla bla....
acik : adikkkkkkkk lepas nie, acik xkunci lagi dah lappy tue.. meh acik buang kunci yer...

lepas tue terus lari2 g kt aku, buang kunci lappy n siap bwa lappy tue ke sofa.. hehehe, my broooo, u knowwwww... tengah2 duk godam cari harga , smpai le air susu panas+tea o... masyukkk. siap tanya agi, nk pizza x.. aku onnnnnnnnn jer.... aku kn mmg adik yg brjaya... *berjaya kempiskan wallet abang*

ok, turn on to jenis border. hold kejap cite acik tue... klu ingat aku sambung, klu x, buat jer pekasam jeruk. :)


1. border-style: dotted;
2. border-style: dashed;
3. border-style: solid;
4. border-style: double;
5. border-style: groove;
6. border-style: ridge;
7. border-style: inset;
8. border-style: outset;
yg kaler merah tue, aku plg suka.. 2nd suka kaler purple.. yg lain cam hampeh jer... ikut citarasa korang ler... ader yang berkenan, ader yang xkannnn.... ko jangan la perasan nak letak border pelik2. kecuali la ko nie org nyer pemelik, klu x, aku nengok pun srabut... apatah lagi orang lain... hahaha..

aku dah wat tuto nie. n aku berjaya menambhkan border yg aku nak... aku punyer kaler ijau sbb background dh kaler ijau.. aku kn peminat green, penenang mata la katakn... 

btul la weiiii ijau tue penenang jiwa....
cuba ko tgk alam... ijau knnnn... 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.