Friday, September 27, 2013

Tutorial diri kita banyak dalam satu gambar

Jum Tutorial.

Mula mula korang snap lah gambar korang..dan pastikan kamera korang tak beralih kedudukan nye..hanya korang je bergerak gerak.. sekali snap tempat len,skali snap tempat len.Law bleh guna tripod bagi mengelakkan gambar atau kedudukan kawasan korang beralih...(alternatif lain cari je tempat yang tinggi dan rata untuk letak kamera korang..)




Ok law korang dah ada gambar..Korang open Adobe and gambar gambar korang.


Lepas tu korang klik kat satu gambar and then korang tekan CTRL+A serentak dan CTRL+X serentak untuk potong gambar dan klik lak kat gambar korang yang lain (gambar yang digunakan untuk Background) and tekan CTRL+V untuk paste..dan akan jadi cam gambar kat bawah nie.


Lepas tu korang g ke tool layer kat bahagian kanan ..korang nampak tak anak panah kat bawah nie..korang leh adjust opacity gambar korang..so korang senang nak padam bahagian yang perlu dipadam..hiraukan anak panah kuning tu k..


Lepas tu korang akan dapat hasil yang macam kat bawah nie..Gambar bertukar kabur bila korang adjust opacity gambar korang tu ke jumlah yang kecil.Kat anak panah biru tu .


Lepas tu..korang klik lak kat tool sebelah kiri..klik Eraser..cam kat anak panah bawah nie.


Law dah korang ke gambar korang lak..dan padamkan gambar yang bertimpa..Contoh cam kat bawah nie..Wan padamkan setengah gambar tu..


Lepas tu korang Adjust balik opacity gambar korang ke jumlah 100%.Dan lepas tu korang teruskan dengan gambar yang lain..dengan langkah yang sama.


Law korang dah siapkan semua gambar korang..Makna nye korang dah dapat hasil akher..Selesai..



T u je

Senang kan..

Selamat mencuba..
*******************************
credit and thanx to wan.


nampak tak penangan gara2 tak dengar nasihat@kata2 wan?

sebenarnya gambar tue ada 3keping and aku dah malas nak ambil gambar2 mereka yang serupa. nie jer gambar yang aku rasa elok di pandangan mata. *thanx to my sis. kasi pinjam gambar.*

nak harapkan gambar2 aku bertenggek kat blog nie? ada yang x tido malam dibuatnya. jerangkung bertulang bergambo ala2 model erofah, maunya x mabuk+pitam korang2 semua. *____*

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.