Friday, September 27, 2013

Tutorial Frame gambar lebih menarik

****************
Jom Tutorial..

Mula mula korang cari lah gambar yang korang nak guna taw..ape ape je..cari gambar kartun pun ok..Contoh yang Wan guna..

Carian Google

Law dah..cam biasa lah kan..Korang open Adobe Photoshop korang..

Lepas tu korang open lah gambar kartun yang korang nak guna..Lepas tu korang klik File>New
guna 480 x 54o or ekot kesesuaian korang...pastikan background transparents k..contoh cam gambar kat bawah tu.


Lepas tu korang klik kat petak kat bahagian tool tu..contoh cam gambar kat bawah nie..klik kat anak panah tu...Lepas tu korang wat lah bentuk petak kat gambar kartun korang tu...Contoh cam kat bawah k.


Selesai je wat petak kat gambar kartun tu..Korang tekan lak CTRL+X serentak untuk potong petak yang korang wat tu..Lepas tu korang klik lak kat New file yang korang wat mula mula tu and korang tekan lak CTRL+V serentak untuk paste kotak kartun korang tu. Contoh kat bawah


Lepas tu korang wat lak lagi petak kat gambar yang korang paste tu...Kali nie korang wat petak lebih kecil kat dalam gambar tu..Contoh cam kat bawah.


Lepas tu korang tekan lak CTRL+X untuk potong...So akan jadi cam kat bawah nie..


Dan selesai...Korang save dalam bentuk .PNG k..Tengok cam kat bawah nie.


Selesai...Law korang tak nak wat and nak guna Frame yang wan guna nie..korang klik je lip lap lip lap kat bawah nie..


Owh ye..Mungkin akan ade yang tanye..Untuk ape wat Frame nie..tak penting pun..Law korang nak taw..Tutorial nie untuk Wat satu lagi gambar yang lebih cantek..Tutorial wat gambar berkeping (gambar keluar dari frame).Tengok kat bawah.


So korang tunggu lah Tutorial nie k..

Papai.

Selamat mencuba Tutorial Frame gambar lebih menarik
****************************
credit and thanx to wan.

yang save gambar tue, kalau xnak guna .png yang macam wan cakap tue pun xper. korang save dalam format jpeg pun ok.

nie la hasil daripada percubaan ku.


nampak x frame gambar tue? sebelum nie, gambar nampak comot kalau xletak frame, tapi sekarang nie, gambar makin berseri2. berseri2? errr... abaikan tatabahasa itu.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.