Sunday, September 15, 2013

tutorial function new entry

********************************************
Jom kita belajar skit2 apa yang ada kat interface create new entry ini...

Aku tau ramai yang dah terer.. tapi ada juga yang tak berapa nak tau.. jadik meh aku ajar satu2...

Fungsi compose and editHTML
Perasan tak ada benda nie kat sebelah kanan atas??? sila perasan2 kan diri anda dengan tengok disitu yeeeee...

Kalau korang nak taip biasa, nampak gambar appear pastu taknak nampak ada coding2 yang memeningkan kepala... sila click di compose..

Tapi... sekiranya anda suka bermain dengan coding, anda boleh click di editHTML...

ramai yang tertekan di editHTML, pastu menggelupur tak tahu apa jadik dengan blog korang, hiks.. ramaiiiiiiiii yeeee.. jangan tak mengaku... =D

Ok, setel untuk compose and editHTML...

Dan apa pulak function yang ada di atas kotak new entry... seperti gambar di bawah...
Kita mula dari kiri

1 - Font = Boleh tukar font yang anda suka secara manual... highlight text yang dikehendaki.. dan tukar font
2 - Icon Tbesar tkecik - ko boleh tukar size font... ceera ceeraceera

3 - b dan i - B for bold i untuk italic

4 - icon T kotak color, ituuuuuu ko leh tukar font jadik color yang ko nak...

5 - Bentuk rantai - untuk linkkan ke page lain... cara nye highlight text pastu click kat icon bentuk rantai tu.. then masukkan url yang ko nak linkkan... contoh, sila ke butik ceera

Window nie akan kuar bila ko click icon bentuk rantai tu...
then masukkan url yang ko nak linkkan...

6 - itu untuk ko center kekanan kekiri atau justify ur text...

7 - icon 1 2 3 and ... tu untuk buat list secara number or bullet

8 - icon bentuk koma terbalik, untuk ko buat quote...
aku tak suka kooooo
Dia akan ke bawah kan ko punye text yang ko highlight... then ke tengah kan skit...

9 - icon ABC - untuk ko check spelling ko betul ke idak... aku tak pernah guna mendalah tu.. so aku tak berapa nak tau dia berfungsi macam mana...

10 - icon bentuk gambar tu, untuk ko upload gambar... once ko click ajer, akan kuar satu windows like this

be4 upload gambar, leh main2 kat sini 1st... aku suggest kan kat korang,layout pilih yang center, image size amik yang large..

Senang skit untuk ko nak menaip and menyusun gambar..

11 - icon bentuk video tu untuk ko upload video la... dah click situ, kang akan kuar this window...

Ikut ajer arahan.. then click upload video.. tapi agak lama la nak tunggu dia load.. jadik, sila bersabar..

12- dan last sekali belah kiri, aku tak tahu apa fungsinye.. hehehe... so abaikan saja.. tapi kalau ada antara korang yang tau.. sila bagitau di komen box, terima kasih..

Then.. belah bawah plak.. ada post option and label..
Label tu kalau nak guna pun boleh, taknak guna pun boleh.. tapi better guna la.. sebab senang ko nak carik entry lama2..

Dan post option plak, dalam dia ada post date and time.. itu nak guna bila buat schedule entry...
pastu if entry tu ko taknak bagi orang komen.. just tick kan kat dont allow...

Ok, itu saja pembelajaran kita hari nie...

Selamat Mencuba..
*********************************************
credit and thanx to ceera.

aku rasa kan semua orang dah tau kan function every part yang ader kat new n3 nie kan.... klu ko xfaham, camner ko boleh buat n3 every day. =))
 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.