Monday, September 2, 2013

Tutorial gambar hitam putih dan warna hanya pada tempat tertentu

**********************
Mula mula korang open lah Adobe Photoshop korang k..

Owh ye..Tutorial nie hanye bagi orang yang belum taw k..

Law korang dah open...korang open lak gambar yang korang nak gune k..


So dah open ...


Lepas tu korang klik kan bahagian yang No 1 tu k..pastu korang akan tengok pop up box..dan korang kene lak klik pada Gradient map...

Lepas tu korang klik kat No 2 tu untuk ubah warna Gradient tu.. lepas klik korang akan dapat pop up box cam kat No 3 tu..korang klik lah yang warna hitam putih tu k.


Ok law dah korang ok ok je... Lepas tu korang klik lak kat pemadam tu..kat anak panah tu..Eraser tool k..


Law dah klik Eraser tool tu..korang padam lah mane mane bahagian yang korang nak kan berwarna...



Tu je senang kan...lepas tu save je lah...

Selamat mencuba k..

                           ***********************************************

thanx and credit to wan.

nie gambar yang aku tutorialkan....






nampak x ada kecomotan disitu. terkeluar warna highlighted. sila aware pasal size brush yang diguna.

kalau korang guna gambar yang xcrowded macam aku, boleh la guna size brush yang besar. tapi kalau korang guna gambar yang crowded and tempat highlighted tue pulak kecil seconet jer, sila la guna size brush yang kecil.
jangan memandai nak guna yang besar. kalau guna jugak, maka terhasil la impak kecomotan yang teramat terserlah macam aku buat tue.

saiz brush boleh pilih kat sini.


nampak x yang aku bulatkn hitam pekat tue?  kat situ la korang boleh pilih nak size brush yang mana. sila la pilih la. xpayah bayar pun, just klik2 n choose. :)

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.