Friday, September 27, 2013

Tutorial hilangkan benda yang tak berguna dalam gambar

Jum Tutorial..

Cara nye mudah je...Mula mula cam biase lah korang open Adobe korang and gambar yang korang nak edit tu..


Lepas tu korang klik Clone Stamp Tool..Yang kat anak panah biru kat gambar atas tu..Lepas tu..korang nampak tak yang petak warna hijau kat gambar atas tu..yang petak hijau tu adalah tempat yang korang nak clone kan untuk gantikan batu yang dalam petak biru tu.


Korang law nak clone tu..Korang kene tekan Alt dan klik pada tempat yang korang nak clone. contoh cam kat bawah..hiraukan warna merah tu k...Warna merah tu untuk Wan tandakan macam mana nak Clone kan..(Law korang clone kan korang tak kan dapat hasil warna merah..).Pastikan tempat yang korang Clone tu adalah tempat yang seakan akan sama denagn tempat yang korang nak hilangkan benda yang tak berguna tu.


So lepas tu korang. Lepaskan Alt tu..dan klik lak pada batu tu...and korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


So tuje..

Mudah bukan..

S
elamat mencuba..
*******************************
credit and thanx to wan.


nie gambar sebelum tutorial. nak buang yang dalam bulatan biru (lampu) and nak gantikan dengan batu+rumput yang dalam bulatan kuning. *abaikan kegedikan keseronokan model xberbayar itu.*


nie la hasilnya. memang boleh dengar suara ketawa berdekah2 achik satu rumah. pffttt... taula aku nie xpandai guna photoshop, xpayah la ketawa macam puntilainak. *ayat mengajuk*

nampak xpermainan gambar itu? macam ada tangga kan di batu tue? sebenarnya nak hilangkan lampu tue n ganti dengan rumput+batu. entah macam mana setiap kali aku apply, keluar lagi warna putih lampu. aku hilangkan lagi, ada lagi putih lampunya.
gara2 nak hilangkan warna putih lampu, dah bertingkat batu itu.

peringatan untuk korang, make sure area yang nak diclonekan itu (rumput+batu) mesti lagi besar dari area yang nak dihilangkan (lampu). kalau korang kecilkan, maka jadila seperti gambar di atas. kahkahkah!!! *diam, achik!!!*

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.