Friday, September 27, 2013

Tutorial letak gambar kartun dalam gambar sendiri

*******************
Jum Tutorial

Mula mula cam biasa lah kan..open Adobe Photoshop korang...

Lepas tu korang pilih gambar yang korang nak guna..gambar kartun dan gambar korang k..


L
epas tu korang klik yang kat tool tu...korang klik Magic Eraser..

Law korang tak leh jumpa..korang klik kanan kat bahgian anak panah kat atas tu and korang akan tengok pop up yang cam kat bawah nie..korang klik lah Magic Eraser



Owh ya..Law nak guna Magic Eraser nie...korang kena pastikan latar belakang gambar korang tak sama dengan gambar korang k...Contoh cam gambar Pocoyo ....Lepas korang klik Magic Eraser tu..Korang klik lah kat latar belakang gambar kartun korang tu k..

Sebelum

Selepas

So latar belakang korang dah tak de...Lepas tu korang klik lak Eraser Tool...klik kanan kat anak panah and korang klik Eraser Tool..


Korang klik tu...untuk padam mana mana bahagian yang korang tak guna...


Dan lepas tu...korang tekan CTRL+A dan CTRl+X kat gambar kartun korang..Lepas tu korang klik kat gambar korang lak..Korang tekan CTRL+V untuk paste gambar kartun korang tu.


Selesai...Lepas tu korang klik kat anak panah cam kat bawah nie...laww dah klik..korang klik kanan kat gambar korang and akan kuar pop up lepas tu korang klik Free Transfroms ..untuk korang adjust size gambar kartun korang tu.


Law dah selesai ..korang klik lak kanan lgi...dan korang klik Blending Options..cam kat bawah nie


Dan korang akan dapat hasil pop up yang cam kat bawah nie...untuk korang hasilkan bayang bayang.


korang ekot cam kat bawah nie..k..Korang klik kat Drop Shadow tu...and korang adjust ekot kesesuain..law nak ekot cam kat bawah nie pun ok..


S
elesai....Tu je...


Selamat Mencuba...
******************************
credit and thanx to wan.

first thing nak bagitau. camner korang nak klik untuk 'magic eraser'. korang kena klik kanan kat 'eraser tool' korang. and akan terkeluar la pop up yang macam wan cakap tue.

nanti2 sat aku upload gambar tutorial yang aku buat untuk yang nie k. duk cari gambar cartoon yang comel. haha
bukan nak yang comel sebenarnya. tapi lebih kepada cover kekurusan gua. kahkahkah!!!!





nielah hasilnya. saper lagi cantik? ok, aku abaikan jawapan korang. jangan risau,k. no hurt2 feeling.

tapi bayang2 xberapa nak berhasil. sebab aku xtau mana nak godek cari angel untuk bayang2. last2 terhasilla bayang2 xberapa nak nampak. anggap jerla bayang2 tue dikala pukul 12tengahari. kahkahkah!!!

bila korang nak tick untuk shade bayang2 tue, korang boleh tengok camner terhasilnya bayang2 tue sebelum korang klik ok. sebab dia akn preview dulu apa yang korang dah pilih.
jangan risau korang boleh combine apa2 jer yang ada kat kotak tue.

jangan ditanya apa yang aku combine, sebab aku main hentam jer. agak2 dah ok, aku klik ok. dasar puan M besar memang macam nie. abaikan jer. 

tips aku : korang guna la 'magic eraser tool' tue. banyak kelebihan dia. xterkata aku duk apply cartoon2 nie kat gambar anak sedara. senang jer nak hilangkan background belakang gambar. 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.