Monday, September 2, 2013

tutorial letak gambo kat tab (favicon)


patut la aku tengok kat tab yang ader url ceera nie, ader gambo yer.. so aku nak try la.. aku nak letak gambo jang tae poong kat situ.. cam rindu plak ngan jang tae poong. lama xrewind cite yer.. nanti2 aku nak rewind la.. *dah agak2 tajuk citer dia berlakon*

klu ader hero-heroin cite 'hello my lady' pun ok jugak kan. tapi bagi aku, cite tue biasa jer la.. yang best nyer, ost cite tue.. makna lagu tue bleh buat aku terharu. makanyer aku telah meletakkan ost cite tue sebagai tema hp aku.. ader jeles...ader??? apsal plak ko nak jeles nie??????????? musykil aku.......... *kerut2 kepala yang xder kelemumur*

nie la cara2nyer klu ko nak letak.. aku try buat dulu yer... nanti ko tengok la, camner hasilnyer. baru ko leh tanya+tiru tau... sebelum aku buat, aku band ko dari menry nyer.... kejamnyer aku nie.............

*********************************************
Ni kat tab
Ni plak kat tempat ko taip url

Ok, begini ye caranyeeeeeee.. mudah sahaja..

Mula2 ko masuk layout - edit html

Then ko carik ini coding


dah jumpa coding tu, ko tepek ajer coding nie kat bawah coding head tu..

http://4.bp.blogspot.com/_NGLN8-IACTs/Sd10yK7k-oI/AAAAAAAANgA/R-EFms26AcU/s1600/comel.jpg" rel="shortcut icon" type="image/x-icon">

Location gambar, tau kan camne nak dapatkan dia punye url?
ko click ajer gambar mana yang ko nak.. pastu ko click kanan properties.. then copy location tu.. then pastekan untuk gantikan url aku tu...

Takpun ko kecikkan siap2 gambar ko, then upload kat mana2 page dalam blog ko.. supaya senang skit dia nak muncul kat tab tu..

Then save.. siap sudah..
 ****************************************************
credit and thanx to ceera.

pesanan dari aku plak... aper ko ingat pesanan segala bagai nie ko bleh dapat dari ceera ajer ke? dari aku xbleh ker?

masa ko nak pilih gambo tue.. ader lah baiknyer klu ko dah post gambo tue kat blog korang, takpun ko copy-paste url gambo tue, but not after ko dah simpan kat dokumen... klu ko ambil dari dokumen, ko akan nampak kat tab tue cuma kertas putih jer, bukannyer gambo yang ko nak.

nie la dia step yang aku guna untuk try-test buat tutorial favicon...

ko g kat gambo ko nak. klik kanan. pilih inspect elemen. akan kuar banyak2 coding kat bawah tue.
copy yang ader laman web pasal gambo nie... copy-paste dulu kat microsoft word, lagi senang.. macam aku ler...

then, ko pilih coding yang ader bende alah nie  http://4.bp.blogspot.com/_NGLN8-IACTs/Sd10yK7k-oI/AAAAAAAANgA/R-EFms26AcU/s1600/comel.jpg 
gantikan coding gambo korang tue kat word yang kaler hijau kat atas sinung... then ko save. klu nak selamat, ko review dulu, baru save.. jadi keje ko xder la banyak mana...

sekian dari aku, si comeiiii seantero benua..... :-) ahakz..
 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.