Sunday, September 15, 2013

tutorial link (entry)

*****************************************************
Sudah sekian lama tutorial takde dalam page ceera, today saya mau buat tutorial yang sangat simple. Ramai yang sudah tau.. tapi ada jugak yang masih bertanyakan soklan tu kat aku..

ceera, kt entry "hadiah kahwinku yg pertama" tu kan ada nama "vagg", bila kita klik kt ctu, terus masuk kt blog "vagg" tu, caner nak buat eh ceera..tolong eh..tq

camne nak buat link kat perkataan tertentu. Bila klik perkataan tu pergi link yg kita nak. TQ

Gimana nak buat link kat nama or pic.. means, if ko click gambar sipolan.. masuk la page sipolan. Takpun, if ko click nama tijah.. masuk la blog si tijah...

Mudah saja uols... begini caranye..

Kat tempat yang uols taip2 tu, atas tu.. ada interface camnie...

Semua ada kan..

So, nampak tak icon berupa rantai besi itu.. kat situ la korang nak masukkan link2 yang korang nak tujukan dari entry korang...

Sebelum itu sila buat selection kat mana2 perkataan yang korang nak linkkan.. contoh, ceeramoon

Lepas tu, masukkan ajer url blog or website apa saja.. then click ok.. jadik sudah...

Oh, link dari gambar pun buat benda yang sama ya.. ko click gambar tu sekali, then terus click icon link and masukkan link. Mudah kan...

Selamat Mencuba...

note: pasal aku buat entry kucing pun nak kecoh, tak paham... 
******************************************************************
credit and thanx to ceera.

aku dah try dah... ko ikut jer step yer, ko akan dapat lerrr hasilllnyerrrr.... kalau xboleh jugak, ape kata kalau ko tuko kan lappy ko tue dengan tukun kat laut... gerenti bolehnyer... kalau yang nie xboleh jugak, hentak2 kepala kat dinding. tapi jangan minta pampasan dengan aku. harharhar... *ketawa mengilai+rambut gerbang2*
 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.