Friday, September 13, 2013

tutorial mukasurat untuk blog

n3 nie aku macam nak buat jer... yer la menyenangkan keje aku... ko boleh pilih mukasurat mana ko nak tengok or baca, just tekan jer...
klu yang sebelum nie, ko kena tengok kat bawah tue sama ada ko nak newer post or older post.. sekarang nie dah xpayah dah... just klik page mana yang nak, nanti yer akan kuor la n3 tue....

jom, kite menry nyer.....

****************************************************
Ok, kali nie kita belajar gi mana mau buat page kat dalam blog...

Ala, ada page 1 2 3 4 5 6 7 8 tuuuuuu.. yang tu la..

Aku pun ada jugak.. sila scroll sampai kebawah.. kang nampak la.. cuma agak macam serabai skit kot.. mungkin sebab aku guna 3 column...

Tapi tuto ni akan diupdate skit2 if aku dah tau camne nak buat benda tu atas bawah.. la nie, tau camne nak tepek kat bawah saja..

1st sekali cam biasa ko pergi sini..
Layout - Add a gadget - HTML/Javascript..

Ok bila dah dapat window html tu.. ko pastekan coding2 di bawah ini...















Yang tulisan merah tu, ko leh tukar.. if ko nak 8 ke 10 ke, ikut suka.. kira yang ko nak display kat blog la..

Dah siap paste, terus save...

Then, ko drag kan gadget tu.. ko bubuh kat gadget footer... then save..

Dah siap, boleh display tengok..

Selamat Mencuba...
*********************************************
credit and thanx to ceera.

now turn aku pulak untuk menry nyer.. doa2 kanlah agar aku berjaya membuatnyer..... 


ok aku dah berjaya buat.... bagi OMBAKKKKKKKKKK kat aku nie.... *peace* 

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.