Sunday, September 15, 2013

tutorial poll

***********************************************************************
Mari kita belajar, macam mana nak letak poll dalam blog...

Sapa yang dah tahu tu, sila clap2 ur hands..

Sapa tak tahu tu, meh sini..belajar sama2 meh...

Ia bermula dari nuffnang.. If sapa2 takde nuffnang.. maka, tak buleh la ko nak buat poll cam aku tu.. Tapi still jugak boleh buat poll, tapi dengan cara yang lain. Blogger pun ada sediakan poll. Tapi pandai2 la ko belek sendiri kat gadget tu ye..


Bukak page nuffnang.

1st sekali. Click more untuk ke page sebelah... Then ko click blog manager...

Kalau ko dah registerkan blog kat nuffnang, sila tengok bahagian polls,yes or no.. Kalau no, sila changekan ke yes... (seperti gambar di atas)

MayB amik masa dalam 2 3 hari untuk poll tu muncul dalam blog.. Bila dah adaaaa, baru ko buleh create a poll

Dan baru ko akan jumpa satu lagi button biru cair macam gambar kata atas nie...

Kat page tu... create la apa2 soklan untuk bloggers. Ikut je step yang sudah sedia ada.. Then poll tu akan otomatik ada kat dalam blog..

Itu saja cara2nya.. senang kan..

Selamat Mencuba..
********************************************
credit and thanx to ceera.

aku xtry pun bende alah nie coz aku xtau nak buat testing aper...
ko kena la fikir dulu aper yang ko nak question kan kat orang kannnnn... xder la ko duk ternganga kat depan lappy terfikir aper nak tanya tapi xder fedback dari orang... keciannnn kechiannnn...

xpun, xkanla ko nak tanya sesimple soalan. like 'ko dah makan?' or 'dah kahwin?' ada jugak yang kena goreng nanti.

xkanlah aku nak tanya:

1. bila aku kahwin?  -padahal belum bershuamiii lagiiii...-
2. bila aku tunang?  - pakwe pun belum, ader hati nak bertunang...-
3. berapa ramai pakwe aku?  -aper ko ingat aku nie tilikan ko ke???-
 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.