Sunday, September 22, 2013

tutorial scrooll dalam posting

**********************************
Berpinau mata aku cari soklan yang ditanya pasal scroll dalam entry.. tak jumpa plak sapa yang tanya, padahal ada 2 3 orang yang tanya soalan yang sama.. Dah tu, jawapan aku asik nanti nanti nanti, nampak sangat dah berkurun punye soalan aku perap...

Dan sudah tiba masanya untuk aku jawab jawapan yang nanti2 itu...

Ada sesetengah orang tak suka kalau ada entry serabut panjang2. Jadiknye dorang sukaaaa nak carik cara macammana nak memendekkan entry dengan pelbagai cara. Ada yang letak readmore.. dan ada jugak yang letak scroll dalam posting....

Uols paham tak scroll dalam posting tu hape??

Tak paham takpe, jap2 lagi mesti paham..

Kira setiap entry kalau boleh dia nak selaraskan sama panjang... takmo ada panjang, ada pendek.. gitu...

Ok begini ye...

1: Masuk kat new post macam biasa.. like uols nak buat entry baru...

2: Then masukkan coding ini...

border: 1px solid
 ; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; overflow: auto; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 450px; height: 100px;">
Kat sini uols boleh masukkan text or segala jenis mak nenek gambar yang ado...



3: Width boleh tukar ikut lebar entry uols.. macam aku, aku buat jadik 400.

4: Height jugak boleh ditukarkan ikut keselasaan mata uols.. lebih molek jadik 400...

5: Border jugak boleh ditukar dari 1 ke berapa tebal yang uols nak..

Contoh yang aku buat...




Gambar blur pun mak nak letak, hahaha...

Dah nampak dah apa yang aku cakapkan tadi, kalau dah nampak bagusssssssss...

Selamat Mencuba...
***************************************** 
credit and thanx to ceera.

nak try x benda alah nie? jom kite try nak.... jommmmm...

ok.... aku buat xjadi... aku memang fail kot kalau bab2 tuko2 coding nie... nanti ler aku try balik... kalau menjadi, aku bagitau korang kkk...
 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.