Friday, September 27, 2013

Tutorial simple Frame / gambar bercantum

Jom Tutorial..

Mula mula korang open Adobe korang..Lepas tu korang open Frame dan gambar yang korang nak guna..Dan pastikan Background gambar korang hitam k..tengok kat anak panah tu...Korang klik je kat situ and tukar kaler Background korang.


Lepas tu korang klik kat Frame korang.. And tekan CTRL+A dan CTRL+X untuk potong..Dan lepas tu korang klik lak kat gambar korang dan korang tekan lak CTRL+V untuk paste..


Lepas tu korang copy lah layer Frame korang tu...Untuk wat salinan tu..korang klik kat Frame pertama korang tu..klik yang dekat petak merah yang Wan tandakan dalam gambar kat bawah nie..korang klik dan tarik terus ke bawah..macam yang kat anak panah tu..Lepas tu korang klik lak anak panah kat sebelah kiri tu..so korang leh adjust kedudukan gambar korang.


Lepas korang klik kat petak kat anak panah sebelah kiri tu..Korang klik lak kanan kat frame korang..dan korang pilih Free Transfroms..


So korang dah leh adjust kedudukan gambar korang..Law korang nak wat Frame korang tu melayang sikit..Korang klik kanan lagi..And korang klik Distort. Korang adjust lah ekot kesesuaian.


Dan lepas tu korang wat lah Frame tu sampai habis..Dah selesai semua Frame korang wat kan..Korang klik lak Eraser Tool..Kat anak panah sebelah kiri..And korang klik kat layer kat anak panah sebelah kanan lak..pastikan korang klik kat gambar korang k..contoh cam kat bawah.


Bila dah..Korang padam lah gambar korang yang terkeluar dari frame tu..

So selesai


Selamat Mencuba...
**********************************
credit and thanx to wan.





nie la hasilkerja keras saya. agak mengecewakan, tapi pengakhiran dia menggembirakan. okla tue daripada kecewa sepenuhnya, kan?

kenapa kecewa? sebab background gambar saya xdapat seperti yang dihasilkan di atas.


yang kat atas tue, dapat jer background hitam? tue saya edit supaya nampak straight macam wan ajar. kahkahkah!!! rela aku edit hokay.

sebenarnya, bila aku klik 'eraser tool', ianya boleh erase background yang kita xnak. tapi background dia transparent, bukan hitam macam kat atas tue.
buat 2,3 kali pun sama jugak. still transparent.

last2, sila la kreatif kan diri, kalau xnak menghampakan terus niat itu.

maka, inila solution saya. biarkan jer background korang transparent. klik 'pain bucket tool' n choose colour black ataupun sebarang colour yang korang nak untuk background gambar. warnakan background gambar. done!!! :)

maybe akan ada sebarang titik yang xdapat nak dihitamkan sepenuhnya. korang guna plak 'brush tool' n colourkan tempat yang bertitik2 itu.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.