Friday, September 13, 2013

tutorial tukar email address

*********************************************
Ceera, macammana nak tukar email add blogger?

=)

Korang ada masalah ni tak?
Aku ada..

Dulu aku guna email yahoo untuk masuk blog. Pastu macam susah gile sebab aku guna gmail for email. So ada conflict kalau nak bukak blogger and gmail dalam satu masa yang sama. Carik punye carik, rupenya begini saja caranye, =P Senang baituuuuuuuuuuu...

So, if uols nak tukar email add blogger, begini caranya.
Agak2 kalau ikut gambar ni aje korang paham tak? hahahaha....
Yela2, aku letak la caption bagi ko paham. Ngade...

Setting - permission - add author - masukkan email add baru.

Then gi ke email tadi untuk click the invitation.

Akan masuk ke page ni untuk ko masukkan password.

Tadaaaaaaa... sudah ada di blogger. Tapi just boleh newpost, edit post and settings saja. Yang lain dia tak kasik usik... so nak usik semua adalah dengan:

Click grant admin privileges.

Click kan.

Siap sudah...
Now ko boleh sign in menggunakan email baru. Email yang lama nak remove pun boleh. Tapi kalau nak biar situ pun also can. Kira dua2 email ko boleh sign in ke blogspot.

Selamat mencuba!
****************************************
credit and thanx to ceera.

aku xapply pun benda alah nie cox aku memang guna email 1 tue jer... untuk keje pun yang tue la... untuk bergosip sedara2 pun yang tue la... boleh katakan memang segala benda alah ader kat dalam email tue... klu ko cari cacing pun, ader gak agaknyer dalam tue...

ader orabg kata, 'it's better klu ko seperate email ikut tujuan.' bagi aku pulak, buat aper ko buat email bebanyak tapi guna 1 tue jer... buat menyemak jer la kat dalam yahoo tue... kasi la orang lain create emel plak. :))
 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.