Friday, September 13, 2013

tutorial tukar tulisan di blog

memang copy-paste dari OE nie.. lainkali aku update aku punyer sndiri k..

***************************************************


salam...
MyEm0.Com

alamak... hari ni tiba-tiba OE rasa, OE nak tunjukkan cara-cara hendak mengorat mamat handsome

“opss..chop! salahlah OE ni cubalah serius sikit”

Okay OE serius. OE tengok, ramai orang buat tutorial. sekarang, OE pun rasa nak buat juga dua tiga.

Kalau tak ada orang yang nak kongsi atau nak pakai, tak apalah. OE boleh simpan buat kenangan dalam blog macho OE nie

MyEm0.Com
“OE perasan sokmo”

dan sebenarnya, bukan itu sahaja, ada juga orang yang bertanya pada OE, macam mana buat blog comel...

contohnya seperti berikut...


“hah! confirm OE memang kaki perasan. tak sudah itu, nak libatkan orang lain pula. chet!”

sebenarnya OE pun ada juga ambil-ambil dekat orang-orang lain

contohnya...dari mereka-mereka yang comel seperti...

...Kak Intan
...Kak Liyana


“eh! dua je? OE baru perasan yang mereka berdua je OE selalu lawat untuk belajar. apa-apa pun, terimas...”
MyEm0.Com

OE oter sana, oter sini. jadilah yang tah apa-apa. kadang tu, tak jadi juga. OE pun jadi mengong tak tentu pasal

“okay part itu tak payah nak edit... OE memang mengong. sometimes...”
okay. sekarang, jalan straight, don’t belok-belok okay OE
MyEm0.Com

sekarang sediakan pen dengan kertas.

“perlukah?”

okay OE memang suka jadi tak betul. tambah-tambah lagi bila hari Jumaat
MyEm0.Com

OE Cuma nak ajar yang mudah-mudah je... sebab OE tak terror mana pun. OE pun masih bertateh-tateh...papah memapah lagi

okay tajuknya untuk kali pertama ini...

MyEm0.Com
NAK TULISAN YANG COMEL?

“eleh OE... macamlah tulisan dalam blog dia menarik sangat”

okay, sila abaikan perkara tersebut. OE cuma nak kongsi-kongsi gitu...

senang je yang ini...

sila click ikut apa yang OE tunjuk. step by step. jangan tersalah langkah, nanti jatuh longkang

“okay...OE dah kembali merepek”

dibawah ni ye...

First, cari yang ini dan click...


then ia akan membawa anda kepada...


lepas tu, carilah box ini...


dan sekali lagi anda akan dibawa ke pada satu pop-up window. Scroll sampai jumpa ini...


click tambah [+] tu okeys...

and... wait a minute. kamu-kamu haruslah pergi pada page ini untuk meng’copy’ CODEnya okey...

kemudian COPY ‘n’ PASTE di dalam box HTML tu...

kemudian dia akan jadi seperti ini pula...


dan haruslah OE kena beritahu pasal satu trick...

“Ada pula tricknya. macam best sangat je si OE nie”

untuk peringatan, silalah buka mata kamu-kamu seluasnya sebab OE punya trict nie, OE buat sendiri. memandangkan Cutest Blog tu cuma bagi berapa type of FONT je, kan?

Jadi OE pakai direction jelah ye... OE rasa, perasan rasanya benda tu, kan?

Okay... dekat situ, yang perkataan berulang contohnya... HARRINGTON, adalah untuk jenis tulisan apa yang kamu-kamu nak.

kalau kamu-kamu nak mengubah kepada tulisan lain yang lebih menarik, kamu MESTI tukarkan kesemua perkataan berulang...

“macam mana nak cari FONT lain? Senang je tu. Bukalah MICROSOFT WORD anda untuk mencari tulisan apa yang anda inginkan”

MyEm0.Com
“banyaklah OE nak kena tukar...”

tak apa. untuk kecantikkan dan kecomelan mestilah kena bersusah-susah dahulu...
MyEm0.Com

then...kamu-kamu nampakkah nombor-nomboran tu? yang itu pula, indicate SIZE font tersebut. Suka hatilah kamu-kamu nak letak berapa besar pun... yang penting kamu-kamu bahagia. jangan letak terlampau besar. nanti jadi lain pula

“ini pun buat mata saya julinglah OE”
MyEm0.Com

tak apa...try and errorlah okeys. sebab kalau tak try, macam mana nak jadi

“ye-ye je dia berkata”
MyEm0.Com

setelah menggodeh dan mengedit, jangan pula kamu-kamu lupa satu benda paling penting dalam kes ini. ia adalah seperti berikut. sila click di situ ye...


okeylah. tadadadadada... di bawah ni, hasil yang telah terjadi...


then kalau anda preview blog, anda akan kenal pasti di mana anda meletakkan code tersebut sebab dia ada benda ni...

jadi...untuk membuangnya supaya lebih comel, anda boleh buat begini...

anda cuba lihat dan bandingkan gambar di bawah ni dengan anda punya code...


okey... part yang OE highlight tu, silalah buangkannya...

and done...
MyEm0.Com

macam mana? mudah tak?

“panjang berjelalah OE ni nak menerangkan pun...”

okeys. tak apa. OE memang slow learner sikit bab-bab macam ni. jadi, OE buatlah macam ni supaya ia jadi lebih menyenangkan

“eh! pelajaran ini untuk OE ke, untuk pengunjung?”

oppss... untuk kita semualah. janji, faham. apa lagi, kalau tak faham, tanyalah OE. OE sedia membantu

“ceh! macam operator pula dah...”

okey. sampai di sini kasih... alamak ternyanyi pula. okeys. sampai sini je dulu. OE nak ke toilet...
MyEm0.Com

“silap. nak pergi menulis...cover-cover”

MyEm0.Com
OE kata kan...
“awatlah macam banyak sangat je pengulangan perkataan OKEY di atas sana. ah! gasaklah. janji OE bahagia dengan pengajaran pertama yang OE nak beri pada orang. FRIEND FOR TAKING AN ADVANTAGES... jadi, gunakanlah rakan, kenalan, sahabat kamu-kamu. But remember, jangan over-over pula...”


*************************************************

credit and thanx to OrkidEdyliyne.

ko g kat web nie... n ader la code untuk tukar ko punyer tulisan untuk n3... 
mase ko tulis kat blog memang x bertuko yer punyer tulisan, tapi bila ko save n publish n3 tue, maknenyer tulisan ko akan bertuko directly...

jangan jeles k... setakat nie yang ader kat blog nie tulisan biasa jer... tapi still lagi boleh apply ler... 
yang lain-lain, ko kena godek sendiri tenet koooo... aper ko ingat tenet ko tue buat pekasam jer kerrrr!!!!!
 
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.