Friday, September 27, 2013

tutorial update blog dari blackberry

**************************************
Aku ajar korang cara yang simple punye eh.
So sesiapa yang masih belum ada bb, sila la beli bb, wahhhhhh...

1st step:
Pergi ke dashboard memasing.

Nampak tak yang aku bulatkan itu???
Ko click situ...

Nanti akan kuar box ini.
Sila masukkan secretwords yang tak tercapai dek akal orang lain supaya mereka tidak cuba2 untuk meng-update blog engko dari bb dia...

Contoh:
ceeramoon.akucantikkojelesapapasal@blogger.com
terlalu panjang mungkin, hahahaha

contoh lain
ceeramoon.namasayaceera@blogger.com

Nanti dia akan save terus dan button surat tu akan tukar ke warna merah lite. So if ko lupa ko punye secretwords apa, ko just click kat situ untuk tengok.

2nd step:
Selepas situ sila ke bb memasing.
Mula2 sekali, ko savekan dulu nama blog ko kat dalam phone book, supaya senang untuk ko terus ke email... tak perlu la ko nak compose email, then taip pepanjang ko punye address mail, then baru taip apa yang ko nak taip...

Contoh aku buat la eh..
Aku kasik khas untuk email blog aku - Ceera blog = ceeramoon.akucantikkojelesapapasal@blogger.com

jangan pulak ko masukkan add url blog ko ye. Masukkan email blog yang secretwords itu...

So nanti just cari ceera blog, click icon bb dan terus ke email ceera blog.

Terus masuk ke compose email...
Then ko taip la apa ko nak taip... lepas tu boleh terus tekan send.

Sebab apa aku suruh uols buat cara ini. Sebab ada setengah bb gile, kalau ko terus tekan compose email, then baru masukkan email blog bagai. Ko pasti takkan jumpa button send. Button draft ado, tapi send tak jumpa2.

Kalau buat cara gini baru jumpa button send.
Sebab gua dah terkena beb.. cari send tak jumpa2. macam orang gile mencari, coi!

Ok itu saja pembelajaran kita hari ni.
Nanti ada benda baru saya ajar lagi. Terima kasih dan Selamat mencuba!

***************************************
credit and thanx to ceera.

aku xboleh try test tutorial yang nie sebab aku xder bb... :( saper yang ader bb jer boleh try tutorial nie... xperrrr *ayat penyejuk hati* nanti aku buat win and scretchhh kat kete ko... *ayat dendam x puas hati*

p/s : duk terfikir, hp aper yer yang nak pilih kalau gaji ribu riban... *tangan urut2 dagu* tengok kat display shop, bb kecil jer kan???*
beshhh ker taip kalau ko tengok screen kecil jer... macam xlepas hajat jer rasanyer... ker aku jer berimaginasi lelebih nieee...

kalau android, ipad, e7, bb, mana korang pilih??? mesti pilih ipad kan???

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.