Friday, October 4, 2013

pecah masuk rumah

untuk kesekian kalinya, entri aku trtunggak lagi. kesiannnnn....

seminggu yang lepas kot, aku pun x pasti the exactly date rumah kena pecah masuk. bukan pecah masuk yang teruk2 cam korang fikirkan. nauzubillah.

yang ini, dia masuk melalui tingkap bilik. tingkap nie memang boleh panjat jer. kalau yang badan lonjong, memang harapan tinggi la nak masuk sesenangnya. kalu tertinggal kunci ker, terkunci ke, apa ker memang x berapa nak takut la. boleh panjat or terjun jer.

tapi memang x sangka, yang benefit itu boleh jadi satu ancaman jugak. memang x dengar langsung, dia panjat ker, masuk dalam rumah ker. tau2 jer barang dah kena ambil.

aku n adik kuor pergi beli barang. tinggal akak n anak dia kat rumah. bila dah balik, dia bising2 bagitau handphone dia takder. kitorang mana la tahu. bukannya kitaorang stay kat rumah pagi tu. bila akak check sekeliling rumah, ada sebiji batu simen kat tanah yang area tingkap bilik dia. dia pelik, camner la batu nie boleh berada kat bilik dia. dia pelik, aku lagi pelik.

check punya check, tabung air gelap n handphone dia hilang. nak buat report polis pun, x boleh. sebab memang akak buka tingkap. so x der bukti yang menunjukkan dia masuk rumah walaupun barang hilang. polis kata, report boleh buat, tapi xder tindakan susulan. sebab kes yang macam nie boleh dikategorikan sebagai 'menjemput ancaman ke rumah dengan sengaja.' apa2 jer la cik polis. nak barang balik pun dah x boleh. dendiam sudahhhh.....

2,3 hari selepas tue, rumah mak saudara pulak kena masuk. tingkap yang kat depan pintu masuk rumah ada kesan cungkil and tingkap yang menghala ke laut kena pecah. mak saudara tidur kat tingkap bawah. tingkap yang kena cungkil n pecah tue semuanya kat area atas. mak saudara perasan pun, time bangun bagi. alhamdulillah, semuanya selamat. cuma tab and jam kena ambil. xperla, asalkan nyawa semuanya selamat.
mak saudara buat report polis n polis cakap setakat nie xder lagi report pasal rumah pecah masuk kat area kampung nie.
so, kami budget pencuri tue adalah orang yang sama and orang dalam kampung nie jugak. sebab tue la no report at all. dah malas nak layan. tapi kalau dah selang 2,3 hari kena kat jiran sebelah x ker hangin jugak badan dibuatnya?

tetiba jer semalam, teringat kat kamera yang satu itu. selalunya selit2 antara buku. cari punya cari, xjumpa. xper, maybe adik ada simpan kat tempat lain.
 tanya dia, tapi dia kata x pegang or simpan. dah kemana pulak kamera nie menyorok. cari kat rak yang biasa simpan pun xder. memang la kamera biasa2 jer. tapi untuk mendapatkan sebiji kamera itu amatla terasa. dahla gambar kat dalam tue amat nostalgik. xkan aku nak ulang masa lalu hanya nak dapat gambar2 tue? ada harapan la kamera tue pun pencuri tue ambil jugak.

sebelum nie lappy jiran 'pinjam'. dapatla balik walaupun berkoyan2 jugakla aku menangis. la nie, jangankan kata menangis berbaldi2, aku meratap pilu pun belum tentu lagi dapat balik kamera tue.

disebabkan itu, maka tunggula entry yang tidak bergambar selepas ini. sekian. curahan hati di jumaat.

1 comment:

  1. hai , ain datang singgah dan follow sini
    salam perkenalan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

All content provided on this "nursueada.blogspot.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of nursueada.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.